LED vs. HPS, előnyök kontra hátrányok.

LED vs. HPS

Hosszú éveken át a HPS lámpa volt az az igásló, amit a kertészek előszeretettel használtak a növények termesztése során. Sőt a mai napig túlnyomórészt még mindig HPS lámpákat használnak. Az elmúlt években a LED technológia fejlődése folyamán a LED Grow lámpák is egyre elterjettebbek lettek. Mostanra ez a technikai is eljutott odáig, hogy érdemes legyen összehasonlítani a hagyományos HPS lámpával.

Előítéletek nélkül!

A különböző fórumkat, blogokat felkeresve heves vitákba ütközünk azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy vajon melyik világítási forma a legjobb. Ha visszamegyünk az időben, akkor az egyértelmű győztes a HPS lámpa. Pár évvel ezelőtt a LED Grow lámpák ára az egekben volt, a minőségük meg sajnos megsem közelítette a hagyományos lámpák minőségét. Azonban az idő múlásával a LED technológia fejlődött és az áruk csökkent, ez egészen odáig vezetett, hogy ma már egyértelműen meg lehet mondani, hogy melyik típus a jobb, vagy a rosszabb. A vita azonban folytatódik, hiszen vannak azok, akik nem hajlandóak a régi jól bevált dolgoktól elszakadni, és vannak azok, akik nyitottabbak az újra és éppen ezért nyitottak a LED technológiára.

Próbáljuk meg férre tenni az előítéleteinket és vizsgáljuk meg külön-külön a két világítás előnyeit és hátrányait.

HPS lzzok.

HPS vagyis High Pressure Sodium, magyarúl nagynyomású nátriumgőz izzó legfőbb tulajdonása, hogy képes olyan spectrumban is világítani, amitől a növények jobban nőnek. A HPS lámpákra jellemző a hatalmas energia fogyasztás, hiszen csak így képes kellő mennyiségű fényt biztosítani. A hagyományos HPS izzók a felvett energia 70-90%-át nem fényként hanem hőként képesek leadni.

A HPS lámpák előnyei:

– A HPS lámpa ára alacsonyabb mint egy LED, de ha már HPS szettről beszélünk (és minden esetben szettben kell gondolkodnunk) a két típus bekerülési költsége közel azonos.

– Biztosan azt kapjuk, amit veszünk, hiszen hosszú évek óta a bevált minőséget választjuk (itt is érdemes megjegyezni, hogy a minőségi Led Grow lámpák esetében is biztosak lehetünk abban, hogy amit veszünk, azt kapjuk.

A HPS lámpák hátrányai:

– Az égőket folyamatosan cserélni kell, hiszen a fényerejük csökken, valamint hatalmas a fogyasztás, főleg, ha több 1.000W HPS izzót használunk.

– A HPS izzók hatalmas hőt termelnek, ami a növényeknek sem tesznek jót, éppen azért kénytelenek vagyunk a hűtésre is gondolni, ami újabb beruházást igényel, és ami további fogyasztás növekedést eredményez.

– Lényegesen rövidebb élettartam a Ledekhez képest.

LED Grow Lámpák

A gyenge kezdés után a Led Grow lámpák rohamos fejlődésen mentek keresztül. Úgy tűnik, ha sikerül ezt a tendenciát folytatni, akkor jobb eredményeket lehet elérni, mint a HPS-sel, de egyenlőre annak is nagyon örülünk, hogy ugyan azokat a mutatószámokat képes hozni a LED. Itt érdemes és kötelező megjegyeznünk, hogy Led és Led között is hatalmas különbség van. Jelenleg sokkal több a piacon kapható silány, minőségű Led, mint a minőségi, éppen ezért jól utána kell járni, hogy milyen ledet vásárolunk meg. Éppen ez az ami miatt a sok HPS lámpát használók szkeptikusak. Fontos! Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az valószínüleg nem is igaz, magyarúl olcsó húsnak híg a leve.

LED Grow Lámpák előnyei:

– A kiválló minőségű Led Grow Lámpákkal mára nagyobb hozamot lehet elérni, mint a HPS lámpákkal.

– A ledes lámpák minimális hőt termelnek, éppen ezért nem kell a szellőztetést sem külön figyelembe venni.

– Kifejezetten energiatakarékosak, nem igényelenk őrületes mennyiségű energiát.

– A LED-eket hosszú, 50.000 üzemórára tervezték. Ez az jeletni, hogy, ha a megvásárlás időpontjában bekapcsoljuk, és az év minden napján, a nap minden órájában használjuk, akkor közel 6 évig fog működni fényerő vesztés nélkül.

– Sokan azt tapasztalták, hogy bizonyos fázisokban sokkal jobb a Led a növények.

– Nem igényel a led külön ballaszt, trafót, fényvetőt.

A LED Grow lámpák hátrányai:

– Minimálisan de drágább, mint a hagyományos HPS lámpa

– Könnyű rossz Led Grow lámpát vásárolni a megannyi silány minőségű lámpa közűl.

Konklúzió!

Mint látható mindkét típusnak megvannak az előnyei, illetve a hátrányai. A minőségi viták viszont egyre kevésbé relevánsak, hiszen a minőségi Led Grow lámpák ugyan olyan jók, mint a HPS lámpák. Abban az esetben, ha az induláskor kevesebb pénz áll rendelkezésünkre, talán jobb döntés lehet a HPS a LEDdel szemben, viszont, ha közép, vagy éppen hosszútávra tervezünk akkor semmiképpen. Továbbá, ha a hatalmas hő megoldhatatlan, vagy nehezen elhárítható problémát okoz, mindenképpen LED Grow lámpát kell választni.

Amennyiben valakinek már HPS lámpái vannak, érdemes azokat kiegészítni LED Grow lámpával, igaz ez nem tökéletes megoldás, de egy előrelépés az átálláshoz.

Akárhogyis nézzük a HPS ugyan olyan népszerű, mint volt, de már nem lehet azt mondani, hogy a LED rosszabb.

Mit hoz a jövő?! A HPS már elérte azt a technikai csúcsot, amit csak lehet, egész egyszerűen nem lehet tovább korszerűsíteni, a Led-eket viszont még csak most kezdték el igazán fejleszteni…. Kíváncsian várjuk, hogy mit is hoz a jövő!

420 Led Grow Lighting pozítciója a Led Grow lámpák piacán!

Elfogultság nélkül, csupán a tapasztalatokra, visszajelzésekre hagyatkozva tudjuk mondani, hogy lámpáink olyan magas szintet képviselnek, ami nem csak felveszi a versenyt a HPS lámpákkal, hanem idővel majd túl is mutatnak rajta. Éppen ezért fejlesztjük és teszteljük folyamatosan, hogy idővel a legjobbak lehessünk.

John Doe

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Social Media

TOP termékeink

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.