A FOTOSZINTÉZIS TITKAI

A FOTOSZINTÉZIS TITKAI 

Hogyha mérnünk kell azt a hatékony fénymennyiséget, amit egy LED, HID vagy HPS lámpa a növények számára kibocsát, akkor elsősorban két dolgot kell megvizsgálnunk.

Az egyik a PAR, ami fotoszintetikus aktív sugárzást jelent. A PAR tulajdonképpen nem más, mint a fénykibocsátás mérése, de csak a fotoszintézis sávjában (400-700 nm). Ez az a sáv, amelyet a növények a fotoszintézishez, azaz a növekedésükhöz felhasználnak. A PAR mérőszám a fény mikrorészecskéinek a mennyiségét méri négyzetméterenként és másodpercenként. A PAR ismerete fontos, de nem elégséges. A PAR skálán belül sok olyan terület van, amit a növények az abszorpció során alig-alig használnak, például a zöld szín területe (560 nm). Ezért a másik dolog, amit meg kell vizsgálnunk, az a fény spektruma. Ha ezt ismerjük, akkor megtudhatjuk, hogy ezek a mikrorészecskék milyen hullámhosszakat generáltak, és mekkora mennyiségben. Erre a célra spektrométert használunk. A fény hatékonyságát tehát két mérés révén ismerhetjük meg: a PAR megmutatja a fény erejét, a spektrum pedig azt, hogy a fény ezt az erőt a megfelelő hullámhosszon képviseli-e, azaz olyanon, amit a növények fel is tudnak használni, mert ha nem, akkor a fény csak elpocsékolt energia. A két méréssel nemcsak a kibocsátott hullámhossz és a szín, hanem a hullámhossz abszorpciós értéke is kiszámítható. A HID (gázkisüléses) lámpa fénye a klasszikus példa arra, hogy miért olyan fontos ennek a két vizsgálatnak az elvégzése. A gázkisüléses lámpáknak megfelelő a PAR mérőszámuk, de ha megnézzük a fényüket a spektrométerrel, akkor kiderül, hogy a legtöbb energiát rossz területeken adják le, ami azt jelenti, hogy nem elég hatékonyak. Ugyanakkor a 420 led grow lighting LED grow lámpáinak nagyon jó a PAR mérőszámuk, másrészt, ha megnézzük a fényüket a spektrométerrel, akkor kiderül, hogy az energiájukat pont a kívánt spektrumon adják le, méghozzá hatékonyan és pontosan.

Mi a helyzet a fehér LED lámpák esetében?

Mi úgy terveztük a LED lámpáinkat, hogy a fényt a teljes spektrumban célzottan sugározzák a növekedés és/vagy a virágzás elősegítésére, és ne pazaroljanak energiát azokon a hullámhosszokon, amelyeket a növények alig-alig használnak fel. Külön megcélozzuk azokat a területeket, ahol az abszorpciós ráta a legmagasabb, hogy pont azt adjuk a növényeknek, amire nekik a fotoszintézishez szükségük van. Nem bombázzuk a növényeket hatalmas mennyiségű, de teljesen haszontalan fénnyel.

Sok gyártó kínál teljesen fehér LED lámpákat. Ezek a lámpák olyan fényt bocsátanak ki, amit már a HID, a T-5 és a kompakt égők (2700K-6500K) esetében is jól ismerünk. Bár ezeknek a lámpáknak kellemes a fényük, nem biztosítják a 420 led grow lighting LED lámpáinak legnagyobb előnyét: nevezetesen azt, hogy az általunk forgalmazott lámpák nem pazarolnak energiát olyan fényre, amit a növények nem igazán tudnak sem abszolválni, sem felhasználni.

Néhány gyártó azzal hirdeti a termékét, hogy annak ugyanaz a spektruma, mint a Napé. Ez persze remek, de a Nap és a növénytermesztésben használt lámpák között van egy pár különbség. Mivel nukleáris energiája szinte végtelen, ezért a Nap nyugodtan sugározhat a kevésbé hasznos sávokban is (ráadásul az összes szín összekeverése révén gyönyörű lesz a világ). A növénytermesztésben használt lámpák esetében viszont nem jó, ha az energia egy része pocsékba megy, ráadásul ezt a termesztő pénztárcája is bánja. Ami a növényeket illeti, ők akkor látják gyönyörűnek a világot, ha minden bíbor színben pompázik, mert akkor azt is tudják, hogy a termesztő kíméli a bolygó erőforrásait, miközben megadja a növényeinek azt, amire a sikerhez szükségük van.

(A HPS lámpák különböző gázokat használnak, például nátriumot, higanyt és xenont. Maga a nátriumgőz főleg sárga fényt ad ki, emiatt a HPS a spektrumnak ebben a sávjában nagyon energiapazarló. A HPS lámpák korlátozottan a kék sávban is bocsátanak ki fényt, ezért pedig a higanygőz a felelős)

John Doe

John Doe

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Social Media

TOP termékeink

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.