Korszerüsítsd a melegházadat led grow lámpával

Korszerüsítsd a melegházadat led grow lámpával

Kezdőlap / Led Grow Lámpákról / Korszerüsítsd a melegházadat led grow lámpával

Korszerüsítsd a melegházadat led grow lámpával

KORSZERŰSÍTSD A MELEGHÁZADAT! A mi növénytermesztéshez használt LED grow lámpáink wattban kifejezve a legerősebbek közé tartoznak az egész iparágban. Nemcsak hatékony diódákat használunk, hanem egy másodlagos optikai lencsét is, amely felnagyítja…

KORSZERŰSÍTSD A MELEGHÁZADAT!

A mi növénytermesztéshez használt LED grow lámpáink wattban kifejezve a legerősebbek közé tartoznak az egész iparágban. Nemcsak hatékony diódákat használunk, hanem egy másodlagos optikai lencsét is, amely felnagyítja a dióda fényét és lefelé irányítja, aminek a révén a fény egészen egyedülálló módon a lombozatba is bejut. Az intenzív fénykoncentrációnak köszönhetően a fényforrás ideális helyének meghatározásához figyelembe kell venni a lombozat feletti magasságot. A Circle Series sorozatnál minden dióda 3 wattos. Az ideális hely ennél a sorozatnál 30-60 cm a lombozat felett. Ha ezt alkalmazzuk, ezzel nemcsak a megfelelő fényintenzitást biztosíthatjuk, hanem a lámpák maximális „lábnyomát” is kihasználhatjuk.

Azt ajánljuk, hogy amikor új növények és klónok esetében először használunk LED lámpákat, az első 3-4 napon a lámpát 120 cm-re vagy még magasabban helyezzük el. Ez lesz a szoktatási időszak. Ennek elmúltával a lámpát pár naponta 10-20 cm-rel alacsonyabbra ereszthetjük le mindaddig, amíg a kívánt végső magasságot el nem érjük.

Ha a lámpát véletlenül túl alacsonyra eresztenénk, ennek látni fogjuk a jelét: a növény legfiatalabb levelei kissé fel fognak kunkorodni és/vagy a növény lassabban fog fejlődni. Ha ilyet tapasztalunk, egyszerűen húzzuk fel ismét a lámpát 120-240 cm-es magasságba és várjunk néhány napot. Az eredmény azonnal fog jelentkezni, és a növény egy-két nap múlva magához tér. Ha úgy tűnne, hogy a növénynek még mindig túl sok a fény, a lámpát húzzuk fel az ajánlott magasság maximumáig és hagyjuk, hogy a növény egy ideig akklimatizálódjon, mielőtt megpróbálnák a lámpát ismét lejjebb ereszteni.

Ha jó eredményeket akarsz, fűtsd egy kicsit a melegházadat!

Melegházi termesztésnél a LED lámpák használata nagyon eltér attól, amit a HPS lámpák esetében megszoktunk. Mivel a diódák csak azáltal bocsátanak ki fényt, hogy elektronok mozognak egy félvezetőben, a LED lámpák nem termelnek hőt, ezért hűtésre, illetve hűtőberendezésre sincs szükség. Ez annyit jelent, hogy nagyon kevés energia megy veszendőbe, hiszen nem termelődik felesleges hő.

A másik oldalon a HPS lámpákban különféle elemek (xenon, higany, nátrium) keverékének a gázai égnek el. Ez a gázkeverék rendkívül magas hőmérsékleten ég el, így biztosítva azt, hogy az égő roppant erős fényt bocsásson ki. A növénytermesztésnél az a gond, hogy a rengeteg fény egy nagy része felesleges: a növények nem tudnak vele mit kezdeni, hiszen csak a spektrum egyes területeit képesek felhasználni. A sok fény egy része nem más, csak felesleges fotonok tömege. A hőenergiát a növények abszorbeálják, ezáltal a levelek felületi hőmérséklete megnő.

A levelek felületi hőmérsékletét egy másik tényező, a melegház környezeti hőmérséklete is befolyásolja. Egy HPS izzó, amelynek a felületi hőmérséklete meghaladhatja a 400 C fokot, elég gyorsan fel tudja melegíteni a melegházunkat még akkor is, ha a hűtés megfelelő. A levél felületi hőmérséklete, és így a belső hőmérséklete is, nagy hatással lehet a növény kipárolgási mutatójára. A növények a kipárolgás révén tudják szabályozni a víz mozgását a levelek felületén lévő apró légréseken át. A növények ennek a vízpárának a kiengedésével tudják szabályozni a saját hőmérsékletüket, de a víz keringetése és a gyökérrendszerből való felszívása is ilyen módon történik. Gondoljunk csak az öntözőkanócos rendszerre! A növényt elhagyó vizet a gyökerek automatikusan pótolják. Tehát ha egy növény kipárolgása egészséges, akkor a gyökérrendszeren át történő vízfelvétele is egészséges. Minél egészségesebb a gyökérrendszeren át történő vízfelvétel, annál több tápanyagot tud a növény abszorbeálni, azaz annál gyorsabban növekszik.

A levélen belüli hőmérséklete erősen kihatnak a kipárolgásra. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kisebb a kipárolgás. Minél melegebb van, a levél annál többet párologtat. A levelek felületi hőmérséklete egy LED lámpákkal megvilágított melegházban átlagosan akár 7 C fokkal is alacsonyabb lehet, mint egy HPS lámpákkal megvilágított melegházban. A hűvösebb levegő miatt a kipárolgás lelassul, a növény kevesebb tápanyagot tud abszorbeálni, azaz a növekedés lassúvá válik.

Ezért azt ajánljuk, hogy LED lámpák használata esetén a melegház hőmérsékletét emeljék 28-30 C fokra. A magasabb hőfok biztosítja, hogy a növények leveleinek a légrései megfelelően működnek majd, és a növény metabolizmusa biztosítja majd a gyors és robusztus növekedést.

A magasabb hőmérsékletnek más előnyei is vannak:

Növeljük a CO2 mennyiségét a maximumra!

Már feljebb említettük, hogy az általános környezeti hőmérséklet emelése elősegíti a kipárolgást. De a melegebb környezet legnagyobb jótéteménye nem is ez, hanem a széndioxid-felvétel hatékonyságának a növekedése.

A szén beépülése az a folyamat, amelynek a révén a növények átalakítják az légkörből kinyert széndioxidot metabolikusan aktív szénvegyületekké, például szénhidrogénekké, fotoszintézis útján.

Az asszimiláció a növényeknek az a képessége, hogy széndioxidot tudnak abszorbeálni. A megfigyelések szerint az asszimilációs ráta gyorsan növekszik a növényekben, ha a melegház hőmérsékletekét 28-30 C fokra növelik arról a 22-26 C fokról, amit a HID lámpákkal megvilágított melegházakhoz tipikusan ajánlanak. Az abszorpciós ráta növekedése óriási hatással van nemcsak a növények fejlődésére, hanem a gyümölcsök és a virágok méretére is.

Ez annyit jelent, hogy azok a súlyos széndioxid-tartályok, amiket cipelni szoktál, hirtelen a terméshozamaidra is sokkal nagyobb hatással lesznek!

Kapcsolódó bejegyzések