A Fotoszintézis titka!

Kezdőlap / Led Grow Lámpákról / A Fotoszintézis titka!

A Fotoszintézis titka!

A FOTOSZINTÉZIS TITKAI  Hogyha mérnünk kell azt a hatékony fénymennyiséget, amit egy LED, HID vagy HPS lámpa a növények számára kibocsát, akkor elsősorban két dolgot kell megvizsgálnunk. Az egyik a…

A FOTOSZINTÉZIS TITKAI 

Hogyha mérnünk kell azt a hatékony fénymennyiséget, amit egy LED, HID vagy HPS lámpa a növények számára kibocsát, akkor elsősorban két dolgot kell megvizsgálnunk.

Az egyik a PAR, ami fotoszintetikus aktív sugárzást jelent. A PAR tulajdonképpen nem más, mint a fénykibocsátás mérése, de csak a fotoszintézis sávjában (400-700 nm). Ez az a sáv, amelyet a növények a fotoszintézishez, azaz a növekedésükhöz felhasználnak. A PAR mérőszám a fény mikrorészecskéinek a mennyiségét méri négyzetméterenként és másodpercenként. A PAR ismerete fontos, de nem elégséges. A PAR skálán belül sok olyan terület van, amit a növények az abszorpció során alig-alig használnak, például a zöld szín területe (560 nm). Ezért a másik dolog, amit meg kell vizsgálnunk, az a fény spektruma. Ha ezt ismerjük, akkor megtudhatjuk, hogy ezek a mikrorészecskék milyen hullámhosszakat generáltak, és mekkora mennyiségben. Erre a célra spektrométert használunk. A fény hatékonyságát tehát két mérés révén ismerhetjük meg: a PAR megmutatja a fény erejét, a spektrum pedig azt, hogy a fény ezt az erőt a megfelelő hullámhosszon képviseli-e, azaz olyanon, amit a növények fel is tudnak használni, mert ha nem, akkor a fény csak elpocsékolt energia. A két méréssel nemcsak a kibocsátott hullámhossz és a szín, hanem a hullámhossz abszorpciós értéke is kiszámítható. A HID (gázkisüléses) lámpa fénye a klasszikus példa arra, hogy miért olyan fontos ennek a két vizsgálatnak az elvégzése. A gázkisüléses lámpáknak megfelelő a PAR mérőszámuk, de ha megnézzük a fényüket a spektrométerrel, akkor kiderül, hogy a legtöbb energiát rossz területeken adják le, ami azt jelenti, hogy nem elég hatékonyak. Ugyanakkor a 420 led grow lighting LED grow lámpáinak nagyon jó a PAR mérőszámuk, másrészt, ha megnézzük a fényüket a spektrométerrel, akkor kiderül, hogy az energiájukat pont a kívánt spektrumon adják le, méghozzá hatékonyan és pontosan.

Mi a helyzet a fehér LED lámpák esetében?

Mi úgy terveztük a LED lámpáinkat, hogy a fényt a teljes spektrumban célzottan sugározzák a növekedés és/vagy a virágzás elősegítésére, és ne pazaroljanak energiát azokon a hullámhosszokon, amelyeket a növények alig-alig használnak fel. Külön megcélozzuk azokat a területeket, ahol az abszorpciós ráta a legmagasabb, hogy pont azt adjuk a növényeknek, amire nekik a fotoszintézishez szükségük van. Nem bombázzuk a növényeket hatalmas mennyiségű, de teljesen haszontalan fénnyel.

Sok gyártó kínál teljesen fehér LED lámpákat. Ezek a lámpák olyan fényt bocsátanak ki, amit már a HID, a T-5 és a kompakt égők (2700K-6500K) esetében is jól ismerünk. Bár ezeknek a lámpáknak kellemes a fényük, nem biztosítják a 420 led grow lighting LED lámpáinak legnagyobb előnyét: nevezetesen azt, hogy az általunk forgalmazott lámpák nem pazarolnak energiát olyan fényre, amit a növények nem igazán tudnak sem abszolválni, sem felhasználni.

Néhány gyártó azzal hirdeti a termékét, hogy annak ugyanaz a spektruma, mint a Napé. Ez persze remek, de a Nap és a növénytermesztésben használt lámpák között van egy pár különbség. Mivel nukleáris energiája szinte végtelen, ezért a Nap nyugodtan sugározhat a kevésbé hasznos sávokban is (ráadásul az összes szín összekeverése révén gyönyörű lesz a világ). A növénytermesztésben használt lámpák esetében viszont nem jó, ha az energia egy része pocsékba megy, ráadásul ezt a termesztő pénztárcája is bánja. Ami a növényeket illeti, ők akkor látják gyönyörűnek a világot, ha minden bíbor színben pompázik, mert akkor azt is tudják, hogy a termesztő kíméli a bolygó erőforrásait, miközben megadja a növényeinek azt, amire a sikerhez szükségük van.

(A HPS lámpák különböző gázokat használnak, például nátriumot, higanyt és xenont. Maga a nátriumgőz főleg sárga fényt ad ki, emiatt a HPS a spektrumnak ebben a sávjában nagyon energiapazarló. A HPS lámpák korlátozottan a kék sávban is bocsátanak ki fényt, ezért pedig a higanygőz a felelős)

Kapcsolódó bejegyzések