Led grow lámpák COB chippel

Kezdőlap / Blog / Led grow lámpák COB chippel

Led grow lámpák COB chippel

Led Grow lámpák COB chippel: kevesebb néha több! A LED alapú fénytechnikai megoldások között ma különösen elterjedt a COB technológia alkalmazása. Azonban nem minden arany ami fénylik, előfordul hogy a különböző…

Led Grow lámpák COB chippel: kevesebb néha több!

A LED alapú fénytechnikai megoldások között ma különösen elterjedt a COB technológia alkalmazása. Azonban nem minden arany ami fénylik, előfordul hogy a különböző technológiák fejlődése során létrejövő leágazások némelyike bizonyos felhasználási területekre nézve zsákutcának bizonyul. Sok szempontból a növénytermesztésnél ilyen a COB LED is. Át is vesszük röviden a miérteket.

Mi az a COB?

A COB a „Chip On Board” kifejezésből alkotott mozaikszó. Ez körülbelül jól meg is határozza a technológia legfontosabb jellemzőjét: a felhasznált chipek mind egy közös házban kerülnek elrendezésre. Ez az elsőre talán praktikusnak tűnő megoldás azonban számos hátrányt hordoz magában a növénytermesztésben, a továbbiakban ezeket ismertetjük.

Túlmelegedés

Mivel a COB alapvetéséből következően sok esetben egymáshoz nagyon közel helyezkedik el nagy mennyiségű chip, ezek könnyen túlmelegedhetnek, nehezebben hűthetők, ami hosszútávon a berendezés meghibásodásához vezethet. A meghibásodás maga jellemzően az elektromosság vezetésére hivatott ezüst szál megégésében, pontosabban elpattanásában ölt testet.

Rövidebb élettartam

Az előbbi bekezdésből értelemszerűen következik, hogy a COB és MCOB technológiával szerelt növénytermesztő LED lámpákkal kapcsolatban rövidebb élettartamra számíthatunk. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a rossz hűtési lehetőségek nem csak az ezüstszál megrongálódásának esetében vezetnek rövidebb üzemidőhöz, a nem optimális üzemeltetési hőmérséklet általában véve is csökkenti az élettartamot. Utóbbi jellemzően az áramgenerátorokra van hatással hosszú távon.

Nem megfelelő áramellátás

A COB LED lámpák többnyire hibrid chipeket használnak. Ez azt jelenti, hogy egy alaplap szolgál ki sok színt. Ennek következtében könnyen előállhat az a helyzet, hogy az eltérő tulajdonságokkal bíró chipek közül nem mindegyik a megfelelő terhelést kapja. Az aszimmetrikus terhelés az alacsonyabb fényhasznosítású chipek esetén túláramot jelent, ami az amúgy is nehézkes hőelvezetés miatt tovább tudja növelni a meghibásodás kockázatát. Az előbbiekkel szinkronban és kézenfogva, ez szintén elősegíti a berendezés rövid élettartamát.

 

Rosszabb fényhasznosítás

Általában elmondható, hogy fényhasznosítás tekintetében az egyszínű power LED lényegesen jobban teljesít. Ez egyfelől adódik az előbbiekben már leírt problémákból, illetve azok okozatából: a COB LED kevéssé jól terhelhető.

 

Természetesen vannak körülmények melyekben az itt megfogalmazott nehézségek tulajdonképpen nem artikulálódnak, de azokban az esetekben, amikor a fényforrással szemben felállított elvárásaink között is kiemelkedően fontos, hogy az huzamos ideig, folyamatosan és állandó teljesítmény mellett üzemeljen, érdemesebb az erre alkalmasabb power LED mellett dönteni. Ezen esetek iskolapéldája a növénytermesztés, amikor a teljesítményingadozás a termés minőségének rovására mehet.

Kapcsolódó bejegyzések