LED vs. HPS

LED vs. HPS

A növénytermesztésnél a LED technológia sok tekintetben előnyösebb a hagyományosnál

A növénytermesztők egyszerűsíthetik és hűvösebbé tehetik a helyiségeiket, megtakarítást érhetnek el az áramfogyasztásban, és ami talán a legfontosabb, jelentősen javíthatnak a gyümölcseik és a zöldségeik minőségén. Míg a nagynyomású nátriumgőz (HPS) lámpák fényereje nagyobb, a teljesítményük nagy része kárba vész, hiszen így csak a helyiség hőmérséklete és persze az áramszámla nő. Ennek az az oka, hogy a HSP lámpák fényének zöme nem a fotoszintetikus tartományba esik, azaz a fotoszintézist egyáltalán nem segíti. Más szavakkal, az így előállított fény spektrumának egy nagy része a fejlődő növények számára elvész, hiszen a növényeknek a színspektrum különböző hullámhosszain más és más a specifikus igénye és az abszorpciós rátája. A növények a fotoszintetikus tartomány egy részét tudják csak hasznosítani. Ha különböző színű fényt adó LED grow lámpákathasználunk meghatározott arányban, akkor előállíthatjuk azt a pontos színspektrumot, amelyre a növénynek a fejlődéshez szüksége van. A veszteség ilyenkor kicsi, vagy nulla. A 12 sávos teljes spektrum pontosan lefedi a növények szükségleteit.

LED vs HPS

Ha a növénytermesztők ideális környezetet szeretnének biztosítani a növényeiknek, az egyik legnagyobb kihívás a helyiség hőmérsékletének helyes beállítása

A nátriumgőz égők felületi hőmérséklete elérheti a 400 fokot. Ha a növénytermesztő nem vesz drága berendezést, amivel a helyzet ellenőrzés alatt tartható, akkor komoly gondok elé néz: visszamaradt növekedés, fonnyadt virágok, és gyors kiszáradás. Mindezek eredménye a gyökérzet elsatnyulása, tápanyaghiány és a toxikus anyagok feldúsulása a növényekben. Akár az egész termés tönkremehet. Mindezeken kívül a magas hőmérséklet miatt a növényi olajok minősége romlik, ami ízetlen gyümölcsöket, szagtalan virágokat eredményez.

A mi LED növénytermesztő lámpáink nem állítanak elő hőt, a felületük hűvös marad. A hőmérséklet beállításához a belső keringető ventillátorokon kívül nincs szükség más berendezésre. Az alacsonyabb hőmérsékletek miatt a növények fejlődése szempontjából ideális környezet sokkal egyszerűbben fenntartható, ráadásul sok vizet is meg lehet takarítani. Magas hőmérsékleteknél magas a párolgás, és így a vízzel együtt a drága tápanyagok is kárba vesznek. Ha a gyökerek körüli zóna hűvösebb, a gyökerek nagyobbra és egészségesebbre nőnek, ami jobb terméshozamot eredményez. Alacsonyabb hőmérsékleteknél a növények olaj-termelése is zavartalan. Ezáltal a gyümölcsöknek is jobb lesz az ízük és virágoknak is jobb lesz az illatuk.