Gyakran ismételt kérdések

Kezdőlap / Grow Lámpákról / Gyakran ismételt kérdések
 • A lámpám milyen közel lehet a növények levélzetéhez?

  A nagy mennyiségű fény miatt a távolság 75 – 90 cm. Néhány nagy fényszükségletű növények ennél közelebb elhelyezett fényt is kibír, de a minimum 60 cm.

 • Ha eddig HPS/fluoreszcens lámpákat használtam, azonnal átállhatok LED lámpákra?

  Igen. De mivel ez más fajta fény, egy pár napra szükség van ahhoz, hogy a növény ezt megszokja. Az első pár napban a legfelső levelek kis mértékben elszíneződhetnek, vagy felkunkorodhatnak. Ez a jelenséget a minimálisra csökkenthetjük úgy, hogy az első 3-7 napban a lámpát a növénytől 120 cm távolságban helyezzük el. Utána a növény hozzászokik az újfajta fényhez.

 • Hogy találom meg az ideális közelséget a növények levélzetéhez?

  Azt javasoljuk, hogy az első 3-7 napban a lámpát a növénytől 120 cm távolságban helyezzük el. Utána a lámpát egyre lejjebb ereszthetjük (egy-egy alkalommal 15 cm-rel) mindaddig, amíg el nem érjük a 75 cm-es magasságot. Ha bármely elszíneződést vagy kunkorodást tapasztalunk a leveleken, a lámpát újra emeljük fel 15 cm-rel. Ez lesz az a magasság, amit a növény életciklusa során mindvégig fenntarthatunk.

 • Az új leveleken elszíneződést vagy felkunkorodást látok. Mi történik?

  Lehet, hogy a lámpa túl közel van a növényhez. Próbálja meg a lámpát 15-30 cm-rel megemelni. Egy pár nap múlva a problémák eltűnnek.

 • A lámpám fényköre nem olyan nagy, mint a leírásban. Ez miért van?

  A leírásban szereplő „lábnyomok” csak akkor érvényesek, ha a lámpát az ajánlott magasságban helyezzük el. Minél közelebb van a lámpa a levélzethez, annál kisebb lesz a lámpa fényköre. A megadott „lábnyom”méretek az átlagos fényszükségletű növényekre vonatkoznak. Nagy fényszükségletű növények termesztésénél a hatékony „lábnyom” kicsit kisebb lesz.

 • Kell-e szemvédő szemüveg a melegházban?

  Mi mindig azt ajánljuk, hogy az emberek viseljenek szemvédő szemüveget a melegházakban. Akár HPS, akár fém-halogén izzó, akár LED a fényforrás, mind hatalmas mennyiségű fényt bocsát ki magából, ami, ahogy a Nap is, árthat a szemnek. Olyan napszemüveget ajánlunk, amely érzékeli a fény színét is és aszerint változtatja a védelmet.

 • Szükség van-e magasabb hőmérsékletre a melegházban?

  Igen. A LED sokkal kevesebb hőt termel, mint a HPS, így LED esetében a növények leveleinek a felületi hőmérséklete is 6-8 fokkal alacsonyabb lesz. Emiatt a kipárolgási ráta és a levél metabolizmusa is lelassul. A növény sokkal jobban fogja érezni magát, ha sikerül a melegház hőmérsékletét 28-30 fokra emelnünk.

 • Így is szabad széndioxidot használni?

  Igen. Ha sikerül a melegház hőmérsékletét 28-30 fokra emelnünk, az asszimiláció is felgyorsul.